Azerbaycan ve Cumhuriyet Bayramı'nın 104. yılındaki değişiklikleri 🇦🇿 (türk versiyonu 🇹🇷)




28 Mayıs 1918, Azerbaycanlıların hayatında sıradan bir gün değildi, o gün Azerbaycan Ulusal Konseyi, Cumhuriyet Bayramı olarak bilinen bir süreç olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin resmi adı altında bağımsızlığını ilan etti.


Bölge, bölgedeki ilk laik devlet olmanın yanı sıra, bazı Orta Avrupa ülkelerinden bile çok önce kadınlara oy hakkı veren ilk ülkelerden biri olma konusunda öncüydü. Kültürel konularda Azerbaycan milleti aynı zamanda ilk tiyatrosunu, operasını ve ilk balesini Müslüman Doğu'da gerçekleştirmiştir.



Bakü Operası.


Azerbaycan, bu notta belirtildiği gibi, 1918'de Cumhuriyet Bayramı'nı ilan etmesine rağmen, tam bağımsızlığı, SSCB'nin dağılmasından sonra 18 Ekim 1991'de geldi. 1993 yılında Cumhuriyetin kurucu babalarından Heydar Aliyev, cumhurbaşkanlığı seçimlerini %98,8 oyla kazandı ve Azerbaycan halkı, 2003'ten beri oğlu ve şimdiki mirasından sonra liderine güvenerek kimliğini güçlü bir şekilde şekillendirmeye başladı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev.



Heydar ve İlham Aliyev.


Gaz ve Petrol: Azerbaycan'ın zenginlikleri


Petrol ve doğal gaz, önemli ham petrol rezervleri sayesinde, söz konusu hidrokarbon yataklarının hacmi bakımından dünya sıralamasında 18. sırada yer alan Azerbaycan'ın ana ihracatını oluşturmaktadır.





Bakü: Aynı anda hem klasik hem fütürist şehir


Ülkenin yaklaşık 10 milyon nüfusu var. "Hazar'ın incisi" olarak bilinen başkenti Bakü, 2.236.000 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Şehir, merkezinde görülebilen fütürist ve modern mimari modelle tezat oluşturan antik, ortaçağ ve duvarlı bir stili koruyor. En seçkin sembolleri arasında Alev Kuleleri, Bakü gözü, kız kulesi, Haydar Aliyev kompleksi, ünlü halı müzesi ve minyatür kitap müzesi sayılabilir.





- Bakü'de Hazar Denizi ve Alev Kuleleri ile Gece.


Tarihi kask.


Halı Müzesi.


Haydar Aliyev Merkezi.


Azerbaycan ve spor:



Ülkenin çok güçlü bir spor uygulama politikası var, hatta örneğin 2019'da Arsenal FC ile Chelsea arasındaki UEFA Avrupa Ligi finaline Bakü'deki Olimpiyat stadyumunda aynı şekilde ev sahipliği yaparak kendini dünyaya daha fazla göstermek için ortaya çıktı. 2021'de bazı Euro 2020 maçlarına ev sahipliği yapan yapı. Başkenti en iyi bilinen spor dalı yıllardır Motor Yarışları olsa da Bakü, pilotların her sezon çekici sokak pistinde yarıştığı 2017'den beri Formula 1'e ev sahipliği yapıyor, bu yıl 10-12 Haziran tarihleri ​​arasında gerçekleştirilmiştir.



Arsenal ile Chelsea arasındaki final, Bakü Olimpiyat Stadı.


F1, Bakü Grand Prix.


Susha: 2022 Yılın Kültür Başkenti


Dağlık Karabağ ihtilafı (2020) sonrasında serbest bırakılan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2022'nin Azerbaycan'ın tarihi, siyasi ve sosyal hayatındaki en önemli şehirlerinden biri olan Suşa'nın yılı olacağını duyurdu.

Şehirdeki hareketler tarihi anıtların, yolların ve çeşitli altyapı projelerinin restorasyonu ile başlamış olsa da, gündem, yıl boyunca gastronomi ve danslarından fotoğraf sergilerine kadar ulusun tipik kültürel etkinliklerinin gerçekleştirileceğini gösteriyor. işgal yılları hakkında bilgi.


Şuşa geceleri, Azerbaycan.


Xaribulbul, yöresel Şuşa çiçeği.

İlham Aliyev - Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı











Comentarios

Entradas más populares de este blog

Homenaje a Heydar Aliyev a 100 años de su nacimiento.

El aeropuerto internacional de Zangilan: Una realidad para Zangazur oriental 🛬🇦🇿

Día Nacional de Pakistán 🇵🇰